کارنامه فائزه هاشمي پر از اظهارات شاذ و رفتارهاي هنجار شکنانه در طول دو دهه گذشته است؛ فائزه اين روزها مشغوليتي جدي پيدا کرده است به طوري که با حضور در محفل بهائيان اقدام به انتشار عکس خود با يکي از سران بهائيت کرده است؛ اين اقدام فائزه مورد اعتراض آيت ا... نيز واقع شد.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از خبرنگار شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ فائزه هاشمي بهرماني دختر دوم اکبر هاشمي رفسنجاني، همسر حميد لاهوتي دندانپزشک و فرزند آيتالله حسن لاهوتي است.
فائزه هاشمي که نماينده مردم در مجلس پنجم شوراي اسلامي بود، با راه نيافتن به مجلس ششم از فعاليت هاي سياسي کنار کشيد. او در سال 1388 و در جريان انتخابات رياست جمهوري دهم سکوت 10 ساله خود را شکست. اقدامات ساختارشکنانه او در سال 1388 تا آنجا بود که در ديماه 1390 به فعاليت تبليغي عليه نظام به 6 ماه حبس و 5 سال محروميت از عضويت و فعاليت در احزاب و ... محکوم شد.
عدهاي معتقد هستند حيات سياسي فائزه هاشمي با شکست وي در انتخابات مجلس ششم به پايان رسيد اما آنچه که مشخص بود، فعاليت هاي فائزه هاشمي در قالب جديدي شکل و نمود پيدا کرد و آغاز حاشيه هاي وي مربوط به همين دوران بود.
توقيف نشريه دردسر ساز و حرمت شکن فائزه
فائزه هاشمي در سال 1377 اولين روزنامهٔ مربوط به زنان يعني روزنامه زن را منتشر کرد و مديرمسئول آن بود. روزنامه زن به دليل درج اخبار سياسي، نقد حجاب اسلامي، حمايت از فمينيسم، چاپ کاريکاتوري از آروين پيرامون ديه زنان و چاپ پيام نوروزي فرح ديبا در ستون «محرمانه نيست»، پيش از پايان سال 1377، ابتدا در بهمن 1377 به مدت دو هفته و بار ديگر در 17 فروردين 1378 براي هميشه توقيف شد.
او در 4 اسفندماه 1387 در مصاحبه با پايگاه اينترنتي الشروق الجزاير، خواستار اختياري شدن حجاب در ايران شده و گفته بود: «به عقيده من حجاب همچنان که در کشورهاي اسلامي معمول است، بايد در ايران هم اختياري باشد نه اجباري.»
فائزههاشمي در سال 1383 به لندن رفت تا در انگليس تحصيلات خود را تکميل کند. او در ابتدا قصد داشت زبان انگليسي خود را کامل کند؛ اما رشته حقوق بشر را انتخاب و در دانشگاه يواسال تحصيلات خود را آغاز کرد.
فائزه تا سال 1386 در لندن بود. او که گفته بود از سياست خداحافظي کرده، در انتخابات رياست جمهوري سال 1388 دوباره فعاليتهاي سياسي خود را آغاز کرد.
فائزه هاشمي در اواسط ارديبهشت ماه 1388، در يک برنامه صبحگاهي در شبکه دوم سيما به عنوان رئيس فدراسيون ورزش زنان حرفهايي از همين جنس زد و گفت: «متأسفانه بعد از انقلاب ما يکسري رفتارها براي خانمها ارزش شد، رنگ مشکي ارزش شد، چادر مشکي، مانتو مشکي، مقنعه مشکي، روسري مشکي و رنگهاي تيره و مرده ارزش شد. اين ارزشها خوب نبود... متأسفانه در سالهاي اخير سياستها به سمتي ميرود که زنان را بيشتر خانهنشين کنند.»
فائزه هاشمي از پرکارترين افراد در انتخابات رياست جمهوري دهم بود و در حمايت از کانديداتوري ميرحسين موسوي سنگ تمام گذاشت؛ ساماندهي دختران فيروزهاي شايد نقطه عطف فعاليتهاي تبليغاتي فائزه براي ستاد موسوي بود که ظهور و بروز بسياري يافت. دختران فيروزهاي قرار بود همه آنچه پس از انقلاب ارزش شده بود را کنار بزنند و با لباس و روسريهاي نامتعارف و آرايش سبز ظاهر شوند. چنين هم شد و بزرگترين اجراي دختران فيروزهاي در مراسم سالگرد دوم خرداد در ورزشگاه آزادي برگزار شد.
پايان انتخابات88 براي فائزه هاشمي، پايان فعاليتهاي انتخاباتياش نبود و از همان ابتدا در برنامهريزي و هدايت آشوبها نقشآفريني ويژهاي کرد. او 26 خردادماه 1388، يعني چهار روز پس از انتخابات در تجمعي مقابل جامجم (ساختمان صداوسيما) و در ميان آشوبگران صريحاً اعلام کرد که "ما ول نميکنيم!" چند روز پس از اعلام نتايج انتخابات و درگيريهاي پراکندهاي که در برخي خيابانهاي شمالي تهران صورت گرفت، رسانه ملي تصاويري از حضور فائزه هاشمي در ميان اغتشاشگران منتشر کرد که او در حال تحريک آنان به ادامه حضور در خيابان بود.
روز شنبه 30 خردادماه 1388 و پس از خطبههاي نماز جمعه مقام معظم رهبري و اتمام حجت با اغتشاشگران براي پايبندي به قانون، بار ديگر فائزه با شرکت در تجمع ديگري در خيابان آزادي، با تحريک معترضان، به تداوم اغتشاشات پرداخت و به همين دليل توسط مأموران نيروي انتظامي دستگير شد. فائزه هاشمي بعد از آزادي مدعي شد که قصد ايجاد ناآرامي و تحريک آشوبگران را نداشته و به دليل گرسنگي در آن حوالي به دنبال ساندويچ ميگشته است اما "حسن لاهوتي" فرزند فائزه همزمان با دستگيري وي، در مصاحبه با تلويزيون BBC اعلام کرد که مادر و بستگانش به دليل شرکت در تجمع اعتراضي در روز شنبه دستگير شدهاند. وي مدعي شد که از مادرش خواستهاند تا متعهد شود ديگر در تجمعات شرکت نکند.
در نخستين هفته بعد از انتخابات 1388 فايل صوتي 11 دقيقه و 9 ثانيهاي از تحليلهاي فائزه هاشمي درباره انتخابات و حواشي آن منتشر شد که در قسمتهايي از آن فايل صوتي وي به رهبر معظم انقلاب توهين کرده بود.
در بخشهايي از سخنان فائزه هاشمي که عيناً از روي فايل صوتي پياده شده آمده است: «(آيتالله) خامنهاي احمدي نژاد رو ميخواست. (آيتالله)خامنهاي تو اين همه دوره کي رهبر بوده؟ تنها دورهاي که رهبر بوده الانه. چرا نخواد؟ احمدي نژاد با پشتوانه اون اين کارا رو ميکنه؟...» البته اين اولين و آخرين توهين فائزه هاشمي به مسئولان عاليرتبه نظام نبود.
دفاع تمام قد فائزه از انقلاب مخملي
فائزه مدت کوتاهي پس از آزاد شدن در مصاحبه با يکي از سايتهاي حزب کارگزاران، ضمن تکرار ادعاهاي قبلياش درباره تقلب در انتخابات مدعي شد که جمهوريت از نظام رخت بربسته و تبديل به حکومت اسلامي شده است. او همچنين در واکنش به برخورد با متهمان اغتشاشات سال 1388 مدعي شد: «براي افراد بيگناه پروندهسازي ميکنند و برعکس پروندهدارها را به مقام و پست ميرسانند.» او در مصاحبه خود "انقلاب مخملي" را نوعي فرافکني خواند و گفت: «انقلاب مخملي در مفهوم عام آن ميتواند به معني اصلاحطلبي و بيان مسالمتآميز ضرورت اصلاحات و تلاش براي انجام آن باشد که چيز بدي نيست.»
اغتشاشات 16 آذر به رهبري فائزه هاشمي
حضور فائزه پس از بازداشت يک روزه، بيشتر به فضاي رسانه محدود شده بود و او تلاش ميکرد تا با مصاحبههاي متعدد با رسانههاي داخلي و خارجي، همچنان تنور فتنه را داغ نگه دارد، 16 آذرماه 1388، روز بازگشت دوباره او به عرصه آشوبهاي خياباني؛ آن هم در فازي تازه و با رهبري و هدايت اغتشاشات بود.
ليدري فائزه در هتک حرمت عاشوراي 88
هنوز چند ساعت از خاموش شدن آتش اغتشاشات در روز عاشوراي 1388 نگذشته بود که منابع خبري از حضور فائزه هاشمي رفسنجاني به همراه 15 نفر از بستگان خود در آشوبهاي اين روز خبر دادند تا او يک بار ديگر هم آشوبگران را تنها نگذاشته باشد. او در جريان هتک حرمت عاشوراي حسيني در کنار عناصر ضدانقلاب، بهاييها، عوامل منافقين و سلطنتطلبها به ميدان آمد و به تحريک و افزودن بر دامنه ناآراميها پرداخت. انتشار اين خبر با واکنش تند و شديد مردم داغديده از هتک حرمت عزاي سيدالشهدا (ع) روبهرو شد؛ تا جايي که سايتهاي نزديک به فائزه، حضور او در اغتشاشات عاشورا را دروغ خواندند و آن را تکذيب کردند اما روز بعد، خبرگزاري فارس فيلمي را منتشر کرد که مؤيد حضور او در ميان آشوبگران و همراهي با آنان در روز عاشورا بود.
مصاحبه با وب سايت ماهنامه فارين پاليسي
فائزه هاشمي در اواسط شهريورماه سال 1389 در مصاحبه با نشريه "فارين پاليسي"، متعلق به ساموئل هانتينگتون نظريه پرداز جنگ تمدنها، دليل اصلي عدم برخورد با خود را اين دانست که او فرزند هاشمي است و گفت: «اگر دختر آقاي هاشمي نبودم حتماً اين آزادي نصيبم نميشد، حس بسيار بدي است.»
دستگيري فائزه براي دومين بار در وليعصر
فائزه هاشمي که در تمام تجمعهاي غيرقانوني بعد از انتخابات سال 1388 حضور داشت، عصر روز 1 اسفندماه 1389 در خيابان وليعصر (عج) بالاتر از تقاطع فاطمي بازداشت شد. او در حالي بازداشت شد که در حال تحريک کردن عابران پياده در اين مسير براي تجمع و سردادن شعار عليه نظام بود.
حضور فائزه هاشمي در تجمعهاي غيرقانوني متعدد روزهاي 25 خرداد، 30 خرداد، روز قدس، 13 آبان، 16 آذر، روز عاشورا در سال 1388 و تجمع غيرقانوني 1 اسفندماه 1389 به عنوان آخرين نمونه به دعوت ضدانقلاب مقيم خارج، صورت گرفت. فائزه هاشمي پس از اينکه مدعي شد براي خريد لباس به خيابان آمده بود، آزاد شد.
توهين به نظام در گفتگو با سايت ضد انقلاب
فائزه هاشمي 2 ارديبهشتماه 1390 در مصاحبه با سايت ضد انقلابي روز آنلاين با توهين به مسئولان کشور آنان را اراذلواوباش ناميد! وي در بخشي از اين مصاحبه مدعي شد: «مملکت در حال حاضر توسط اراذلواوباش اداره ميشود، حاکميت جريان لباس شخصيها را بوجود آورده؛ ولي الان اينقدر قدرتمند شده که ديگر خودشان هم نميتوانند با آن برخورد کنند.»
آقاي خميني نه امام خميني!
پس از مصاحبه نشريه نسيم بيداري با فائزه هاشمي در اواخر ارديبهشت ماه 1390 و چاپ کلمات "امام" و "مقام معظم رهبري" از قول وي در متن مصاحبه، فائزه در واکنش به اين اقدام نشريه تأکيد کرد که اين ادبيات من نيست! من به جاي اين دو کلمه ميگويم "آقاي خميني"، "آقاي خامنهاي"!
سيد محمد هادي طباطبايي، برادر مديرمسئول نشريه نسيم بيداري در وبلاگ خود "وبلاگ گوشهنشين" خبر داد که فائزه هاشمي در تماسهايي با اين نشريه به استفاده از برخي کلمات در متن مصاحبه اعتراض کرده و خواستار عذرخواهي اين نشريه شده است؛ فائزه هاشمي در اعتراض به بخشهايي از متن مصاحبهاش با نشريه نسيم بيداري گفته بود: «از قول من نوشتهشده "مقام معظم رهبري"، من اصلاً توي عمرم اينو نگفتم، هميشه ميگم آقاي خامنهاي! اصلاً اين براي من خوب نيست که از زبون من بنويسن مقام معظم رهبري، اين حرف من نيست و اصلاً به ادبيات من نمي خوره... از قول من نوشتن که "آقاي هاشمي، يار امام بوده"، درحاليکه من اصلاً به آقاي خميني نميگفتم امام، هميشه ميگفتم و الآن هم ميگم آقاي خميني و اصلاً قبول ندارم که آقاي هاشمي، يار آقاي خميني بودن و از اين حرفا، بلکه ميگم همراه آقاي خميني بودن و به ايشون کمک کردن...»
خاطرات 6 ماهه فائزه با اوين
مصاحبه فائزه با سايت روز آنلاين باعث شد محسنياژهاي دادستان کل کشور خبر دهد که پروندهاي قضايي براي فائزههاشمي به اتهام مصاحبه با سايت روز آنلاين تشکيل شده است.
فائزه هاشمي روز 3 ديماه سال 1390 به اتهام فعاليت تبليغي عليه نظام به صورت غيرعلني در شعبه 15 دادگاه انقلاب تهران محاکمه شد. پرونده وي با اعلام جرم دادستاني تهران تشکيل شد و اتهام انتسابي به او نيز ناشي از مصاحبهاش با سايت «روز آنلاين» بود که در 13 ديماه با رأي ابوالقاسم صلواتي، قاضي دادگاه به 6 ماه حبس و 5 سال محروميت از عضويت و فعاليت در احزاب، گروهها و انجمنها و فعاليتهاي فرهنگي و مطبوعاتي محکوم شد.
پس از صدور رأي اوليه، وکيل وي بلافاصله به حکم، اعتراض و درخواست تجديدنظر کرد؛ اما حدود 3 ماه بعد و در روز سهشنبه 8 فروردينماه 1391، دادگاه تجديدنظر تهران رأي دادگاه بدوي را بدون هيچگونه تغييري تأييد کرد. فائزه هاشمي 2 مهرماه سال 1391 براي گذراندن دوران محکومت راهي زندان اوين شد.
سازماندهي شورشهاي زندان زنان
فائزه هاشمي در 29 اسفندماه 1391 پس از گذراندن دوران محکوميت خود از زندان اوين آزاد شد. زمانيکه وي در زندان دوران حبس خود را ميگذراند، بروز برخي مسائل در زندان، موجب گشايش پرونده جديدي براي وي شد.
در زندان اوين تجمعي اعتراضي در بند نسوان به بهانه نصب دوربين در برخي قسمتها، ايجاد محدوديت در تماس تلفني برخي زندانيان و بستن در محوطه هواخوري صورت گرفت که طي آن شعارهاي تندي سر داده شد. مسئولان زندان اين اقدام را «سازمانيافته» دانسته و فائزه هاشمي را براي تنبيه انضباطي به انفرادي منتقل کردند؛ گر چه او هدايت تجمع را رد و حضورش در آن را صرفاً حمايت از مطالبات مطرح شده عنوان کرده بود، شوراي انضباطي بر اساس ماده 175 آئين نامه اجرايي سازمان زندانها، فائزه هاشمي را به دليل اغتشاش به مدت 5 روز به انفرادي منتقل کرد.
فائزه هاشمي در گفتگويي با روزنامه بهار در اواسط فروردين ماه 1392، در مورد اصرار به ماندن در زندان گفت: « ميخواستم همه 6 ماه محکوميت خود را به صورت کامل بگذرانم... و ترجيح ميدادم سال تحويل را در جمع دوستانم در زندان باشم؛ چون زندان يک تجربه جديد بود. من سالهاي سال هنگام تحويل سال کنار خانواده بودم، اما شرايط جديد متفاوت بود. دوست داشتم کنار ديگر زندانيهاي زن باشم.»
"بهايي، منافق و لائيک" دوستان فائزه هاشمي در زندان
هاشمي در اين گفتگو همبنديهاي خود را اينگونه معرفي کرد: «تعدادي از خانمهايي بهايي، تعدادي از سازمان مجاهدين، دو خانم مسيحي، دو نفر از گروه مادران عزادار پارک لاله، تعدادي بچههاي سبز و خبرنگار و يک خانم عراقي و چند نفري هم لاييک و چپ.»
زندان، نقطه عطف زندگي فائزه هاشمي
فائزه هاشمي در خصوص دوران محکوميتش در زندان به خبرنگار روزنامه بهار گفت: «خيلي خوب بود. تجربه بسيار قشنگي بود، انسانهاي بزرگي که با آنها آشنا شدم، روابط و فضاي بين زندانيها و... تجربه گرانبهايي بود. آنجا فضايي ايجاد شده که ماحصل خود زندانيان است؛ نه اينکه زندانبانها يا مأموران کار خاصي ميکردند، نه اتفاقاً با آنها بحرانهاي بسياري داشتيم ولي فضا و شرايط زندان برايم تجربه بسيار مهمي بود و يک نقطه عطف در زندگي من به شمار ميرود که به آن افتخار ميکنم و بسيار هم آن را دوست دارم.»
سمت جديد فائزه در زندان
فائزه در بيان خاطرات خود در روزنامه بهار از سمت جديدش گفت: «قانون آنجا اين است که هر کس انتخاب ميشود سه ماه وکيل بند است. آنجا خانم منيژه که وکيل بند بود به مرخصي رفت. همان شب انتخابات گذاشتند که يک نفر به عنوان جايگزين انتخاب شود تا او بازگردد. رسم آنجا اينطور است که کسي نامزد نميشود و زندانيها به هر کس که ميخواهند رأي ميدهند. اکثريت به من رأي دادند. خانم منيژه که بازگشت وکيل بندي را به او تحويل دادم و گفتم که شما خودتان ادامه دهيد، اما دوره او که تمام شد و انتخابات را برگزار کردند، دوباره من به عنوان وکيل بند انتخاب شدم که تا 10 روز قبل از آزادي هم وکيل بند بودم.»
اعتراض پدر به فائزه در خصوص روابط خوب او با مجاهدين و بهاييها
فائزه هاشمي، همچنين درباره ملاقات آيتالله هاشمي با خود گفت: «بيشتر احوالپرسي بود و وضعيت زندان را برايش توضيح دادم. بابا نيز گلههاي آن طرف را منتقل کرد که چرا به مجاهدين، منافقين نميگويم يا چرا روابط خوبي مثلاً با مجاهدين و بهاييها دارم.»
وي در خصوص تأديب شدن خود در زندان گفت: «چون خودم را مجرم نميدانستم، در پيگيري آرمانهايم راسختر شدهام؛ ضمن اينکه نگراني براي بازگشت به زندان ندارم.» او در پايان اين گفتوگو تاکيد کرد: «خود را شير زن ميدانم، ولي نهتنها شير زن اين خانواده.»
عکس يادگاري با عنصر بهايي
کارنامه فائزه هاشمي پر از اظهارات شاذ و رفتارهاي هنجار شکنانه در طول دو دهه گذشته است؛ فائزه اين روزها مشغوليتي جدي پيدا کرده است به طوري که با حضور در محفل بهائيان اقدام به انتشار عکس خود با يکي از سران بهائيت کرده است؛ اين اقدام فائزه مورد اعتراض آيت ا... نيز واقع شد.
واکنش فائزه به اعتراض رسانه ها نسبت به اين اقدام وي قابل توجه بود؛ فائزه مدعي شده است «دست توي دماغت هم بکني سايت ها منتشر ميکنند».
به نظر مي رسد شکست فائزه در ورود به مجلس ششم آنقدر سنگين بود که براي ادامه حيات سياسي خود ناگزير شد پايگاه اجتماعي ديگري براي خود دست و پا کند و از اين رو به دامن ضد انقلاب و فتنه گران پناه برد تا در اين مسير بتواند شکست هاي قبلي خود را جبران کند.